Перейти до основного вмісту

GRAFiT - система web моніторингу та реєстрації параметрів

Задачі реєстрації параметрів технологічних процесів та параметрів навколишнього середовища і віддаленого моніторингу через мережу Internet стають все більш актуальними для систем автоматизації будівель, промисловості, комунального господарства, сільського господарства.

При цьому користувачі бажають мати засоби віддаленого моніторингу з можливістю контролю через web інтерфейс, або через додаток для мобільного пристрою. Крім того, дедалі більше стають популярними системи, які працюють в т.ч. через хмарні сервіси, соціальні мережі, чат-боти. Все більш розповсюдженими стають систем з використанням технологій Інтернету речей (IoT) та промислового Інтернету речей (IIoT).

Недоліком розповсюджених IoT систем є їх низька гнучкість при інтеграції з обладнанням, що використовує промислові комунікаційні протоколи, а для систем IIoT – низька гнучкість, висока вартість та абонентська плата за використання хмарних сервісів.

Ідея розробки системи GRAFiT полягала в створенні системи, яка б об’єднала переваги IoT/IIoT та дозволила уникнути їх недоліків.

Система включає компактний комп’ютер RPi з ОС Linux, програмне забезпечення Node-RED, базу даних InfluxDB,  програмне забезпечення візуалізації даних Grafanа та MQTT брокер. Перелічене програмне забезпечення є ПЗ з відкритим кодом та не потребує ліцензування.

Система може обмінюватися даними з пристроями з протоколами Modbus RTU, Modbus TCP, MQTT та ін.

До системи можуть бути підключені системи бездротової передачі мереж ZigBee та DigiMesh.

Програмне забезпечення Node-RED надає можливість гнучкого візуального програмування на основі великої бібліотеки функціональних блоків та JavaScript функцій, інтеграцію даних з БД InfluxDB, обмін даними за протоколами Modbus, MQTT та ін., інтеграцію з соціальними мережами. Node-RED надає можливість простої візуалізації даних через web інтерфейс. 

Темпоральна база даних InfluxDB забезпечує автоматичне присвоєння мітки часу даним та швидку обробку запитів.

Система візуалізації даних та аналітики Grafanа працює з InfluxDB, MySQL та іншими джерелами даних, має широкий ряд компонентів для візуалізації параметрів, трендів, геоінформаційних даних та ін. Система підтримує налаштування та генерацію тривог, а також надсилання повідомлень на електронну пошту та через соціальні мережі, наприклад через Telegram. Конфігурування системи та візуалізація даних забезпечується через web інтерфейс.

MQTT брокер Mosquitto забезпечує обмін даними між різними publisher/subscriber пристроями. Для обміну даними між системою GRAFiT та мобільними пристроями можливе використання додатків з підтримкою MQTT протоколу, наприклад MQTT Dash.

Архітектура системи GRAFiT

Для підключення до Internet через мережі операторів мобільного зв’язку може бути додатково встановлений 3G роутер.

Для підключення пристроїв ZigBee, DigiMesh або інших бездротових мереж додатково можуть використовуватись базові станції з інтерфейсом Modbus, або інші відповідні координатори.

Комунікаційні порти:

1x Ethernet TX 10/100

WiFi

4x USB

1x RS-232

1x RS-485

1x I2C

Живлення:

230 VAC

Система має пластиковий корпус 240 x 190 x 95 мм з класом захисту IP66.

Графічний інтерфейс користувача системи програмується індивідуально за узгодженим технічним завданням.

Приклад web інтерфейсу системи GRAFiT на мобільному пристрої

Приклад повідомлень системи GRAFiT про вихід температури за встановлені межі, що надіслані через мережу Telegram


Приклад web інтерфейсу системи GRAFiT на PC, тема Dark


Приклад web інтерфейсу системи GRAFiT на PC, тема Light

Відеопрезентація системи GRAFiT


Постачання та технічна підтримка:
ТОВ «СОЛіТОН» 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Інтелектуальна мережа мультифункціональних сенсорних вузлів для систем моніторингу та підтримки рішень

Моніторинг параметрів нерухомих та рухомих об’єктів є важливою складовою у цивільних та військових системах контролю та управління. Для постійного моніторингу стану та ідентифікації об’єктів використовуються бездротові сенсорні мережі (Wireless Sensor Networks - WSN) з мультифункціональними сенсорними вузлами з автономним живленням, що забезпечують передавання даних через бездротову комунікаційну мережу. В системи входять також вузли для координації роботи мережі та обробки даних. Подібні системи можуть забезпечувати безперервний моніторинг об’єктів, що розподілені на великих територіях. Мета роботи - дослідження можливостей побудови системи з мережею бездротових сенсорів для ідентифікації та моніторингу об’єктів на основі контролю та аналізу акустичних, вібраційних та  електромагнітних аномалій. Система включає інтелектуальні сенсорні вузли, комунікаційні вузли, та вузли обробки даних. Сенсорні вузли з автономним живленням мають суттєві обмеження ресурсу джерела живлення, потужності п

Інтеграція мереж LoRaWAN з системами SCADA

Системи збору даних з датчиків, сигналізаторів, лічильників для об’єктів інфраструктури на основі технології LoRaWAN, які інтенсивно розвиваються, мають об’єднуватись з системами диспетчерського управління та збору даних (SCADA). Рішення LoRaWAN-SCADA включає комунікаційний шлюз, що забезпечує обмін даними між пристроями LoRaWAN і системами з підтримкою протоколу Modbus TCP, який є стандартним відкритим протоколом, підтримується практично всіма системами SCADA, операторськими панелями і контролерами систем промислової автоматизації. Основні функції: Віддалений контроль аналогових і дискретних сигналів з датчиків та лічильників різних типів; Дистанційна передача даних через бездротову мережу LoRa; Реєстрація даних на сервері SCADA; Візуалізація параметрів на віддалених комп’ютерах та мобільних пристроях та управління обладнанням  через інтерфейс системи SCADA.   Основні характеристики кінцевого пристрою LoRaWAN: Аналогові входи: 3 Дискретні входи/виходи: 2DI, 2DO Комунікаційні порти сен